2021. április 27., kedd

William L. Rivers - Cleve Mathews: Médiaetika - Jelenlegi ára: 380 Ft

A nyomtatott és az elektronikus sajtó munkásai, de a reklám és a PR-szakemberek is, nap mint nap beleütköznek etikai problémákba. Ahhoz, hogy ezeket képesek legyenek tévedhetetlenül felismerni és hozzáértõ en kezelni, nem nélkülözhetik a világos irányelveket és mások gyakorlati tapasztalatait.
A Médiaetika ezekkel foglalkozik. Joggal számíthat hát mindazok érdeklõ désére, akik mû velik
és tanulják e felelõ s hivatást, vagy laikusként is felelõ sséget éreznek a közügyek iránt. A könyv átfogóan és az egyetemi tankönyvekre jellemzõ igényességgel, mégis mozgalmasan és színesen tárgyalja e fontos és idõ szerû témát. Elemzi a médiák szerepét a demokratikus társadalomban, a tárgyilagosság problémáját, foglalkozik a tényfeltáró tudósítás, a hírgyû jtés, a hírcsomagolás, a szerkesztõ i munka etikai vonatkozásaival, és a PR-munka kapcsán kitér a választási kampányok etikai kérdéseire is.
Minden fejezet végén feladatok találhatók, amelyek segítik az
olvasót, hogy gyakorlatot szerezzen az etikai problémák megoldásában. A könyvet a legfontosabb amerikai médiaszervezetek etikai kódexei zárják.
A Médiaetika sorait a demokráciáért és a tisztességes tájékoztatásért érzett felelõ sség hatja át. A bevezetõ fejezetben a következõ ket olvashatjuk:
„ .. Az alkotmány elsõ kiegészítése kizárja, hogy a médiáktól bármilyen külsõ tekintély számon kérje a felelõ sséget így ennek a számonkérõ tekintélynek a szakmán belülrõ l kell jönnie… , de a » szakmán belülrõ l« valójában azt jelenti, hogy a » szakmát gyakorló személyen belülrõ l« … Az, hogy az egyéntõ l elvárjuk a belû lrõ l jövõ felelõ sséget… nem olyan irreális igény, mint amilyennek az elsõ pillanatra tû nik. Mi más lenne a demokratikus kormányzás, ha nem egy széleskörû en elfogadott igény, hogy az egyének hajlandók legyenek alávetni magukat a többségi döntéseknek? A demokrácia a kormányzás kockázatos formája, ami azon a meggyõ zõ désen alapul, hogy az eszközök fontosabbak, mint a cél. A tekintélyelvû kormányzás ezzel szemben a célra helyezi a hangsúlyt.. A demokrácia alapja a jól tájékozott köz, és a köz tájékoztatása a médiák feladata. ”
Könyv: William L. Rivers – Cleve Mathews: Médiaetika
Kiadó: Bagolyvár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1999
Oldalszám: 364
ISBN: 9639197270
Fordította: Jánossy Ilona


Jelenlegi ára: 380 Ft
Az aukció vége: 2021-04-27 18:40 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése